Valitse sinäkin silli,
joka on valmistettu Suomessa
Suomessa on aina syöty silliä – nimenomaan suomalaista silliä. Sitä on tehty taidokkaasti suomalaisen reseptin mukaan ja nautittu asiaan kuuluvalla hartaudella.
Me Jalostajalla halusimme varmistaa, että suomalaisten ruokapöydässä on jatkossakin Suomessa valmistettua silliä. Silliä, joka on niin suomalaista kuin olla ja voi. Jalostajan sillit löydät K-kauppojen valikoimista.
» Jalostaja ja Suomen Sillikonttori pelastavat suomalaisen sillinvalmistuksen perinteen (25.4.2019)
Suomessa valmistetut sillit löydät K-kaupoista
Jalostaja Perinteinen Sipulisilli
Perinteinen sipulisilli kuuluu suomalaisten ruokapöytään.
Lue lisääJalostaja Marinoitu Kolmen sipulin silli
Sipulinen herkku, jossa on vähemmän suolaa kuin perinteisessä.
Lue lisääJalostaja Marinoitu Tomaattisilli
Raikas ja kevyemmin suolattu kuin perinteisesti valmistettu.
Lue lisääTiesitkö,
että sillit sisältävät runsaasti Omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia sekä monia hiven- ja kivennäisaineita, joita ei meidän maaperästämme saada? Vitamiinit ja hivenaineet ovat sillissä luonnollisessa muodossa ja imeytyvät siksi kehoomme paremmin kuin synteettiset ravintolisät.
Jalostajan sillit valmistetaan ammattitaidolla Rymättylän Röölässä
Suomessa valmistetun sillin perinne on asia, jota sekä me että Suomen Sillikonttori haluamme vaalia. Siksi päätimme yhdistää voimamme ja osaamisemme.
Perinteisen suomalaisen sillin valmistusta voi verrata ranskalaisen laatuviinin valmistukseen. Pienimmätkin yksityiskohdat vaikuttavat tuotteen makuun ja siksi valmistuksessa tarvitaan runsaasti tietoa, taitoa ja aikaa.
Jalostajan sillien raaka-aine tulee Koillis-Atlantilta, josta se kalastetaan vastuullisesti. Yksi tärkeä laadun mittari on sillin rasvapitoisuus, ja siihen taas vaikuttaa pyyntiaika. Silli on parhaimmillaan eli rasvaisimmillaan syksyllä kutuajan jälkeen, joten sillit pyydetään juuri niinä viikkoina.
Perinteisen valmistusmenetelmän mukaan sillit suolataan kokonaisina Norjassa suomalaisia silliperinteitä noudattaen. Sillikonttorin väki pääsee itse valvomaan pyyntiä ja suolausta sekä poimimaan saaliista parhaat päältä.
Perinteisesti valmistettuja sillejä tynnyrikypsytetään puolisen vuotta, jonka jälkeen ne fileoidaan ja purkitetaan käsin. Purkissa perinteinen silli vaatii vielä muutaman kuukauden kypsymisen, jonka jälkeen maku on niin mehevä kuin sen on tarkoituskin olla.
Marinoidut sillit taas fileoidaan pyynnin jälkeen heti tuoreeltaan ja suolataan yön yli. Sen jälkeen sillit maustuvat marinadissa noin kuukauden ajan. Valmiista silleistä poimitaan purkkiin parhaat palat. Maultaan marinoidut sillit ovat hapokkaampia ja miedommin suolaisia – marinoitujen sillien suolapitoisuus on noin puolet perinteisiin, tynnyrikypsytettyihin silleihin verrattuna.
Sillikonttorilaisille on kertynyt 40 vuoden ajalta tietoa ja taitoa sillin jalostamisesta suomalaisille. Lue lisää Rymättylän Röölän osaajista Sillikonttorin sivuilta.
Suomalaisen sillin lyhyt historia
Silli on aina kuulunut suomalaisten ruokapöytään – siltä se ainakin tuntuu. Sillin jalostamisen perinne alkoi Suomessa nimittäin jo 1920-luvulta.
Valtameren parvikalana silli on ollut helposti pyydettävä ja sopinut erinomaisesti suurten massojen ruokintaan. Edullistakin se on ollut, ja vaikeina sotavuosina silli on lähes pelastanut nälänhädältä. Siksi silli on saavuttanut niin merkittävän roolin suomalaisessa ruokaperinteessä.
Silli on toiminut myös suunnannäyttäjänä elintarviketeollisuudelle. Jo 1930-luvulla suomalainen sillinjalostus oli puoliautomatisoitua, eli aivan eri tasolla kuin muut elintarviketeollisuuden haarat.
Jalostaja aloitti kalasäilykkeiden tuotannon vuonna 1948. Vuonna 1955 Jalostaja perusti sillilaivaston – omalla kalastusaluksella silliä pyydettiin Islannin vesiltä.
Suomalainen sillinkalastus loppui vuonna 1977. Myös sillin valmistus on vuosi vuodelta valunut yhä enemmän ulkomaille.
Tänään suomalaiset syövät silliä viisi miljoonaa kiloa vuodessa. Me toivomme, että yhä suurempi osa tuosta määrästä on jatkossa Suomessa valmistettua.
Kokeile sillireseptejämme
Sillistä saa kaikkea hyvää, kuten kalaliike Herkkunuotan Johan Hellstenkin tietää. Hän kehitti meille erinomaiset sillireseptit. Kokeile itse!
Maalaissalaatti Jalostajan Saaristosillistä ja piparjuurimajoneesia
Neljälle hengelle
Sekoita kaikki vinegretin ainesosat isossa kulhossa ja revi joukkoon pestyt salaatinlehdet. Pilko mukaan kurkku ja kirsikkatomaatit. Pyörittele salaattia kulhossa huolellisesti, jotta se maustuu vinegretilla, ja nosta sekoitus tarjoiluvadille...
Lue koko reseptiVarhaisperunasalaattia ja Jalostajan Tillisilliä
Neljälle hengelle
Keitä perunat suolatussa vedessä kypsiksi, jäähdytä ja leikkaa muutamaan osaan. Kuori parsat, leikkaa tyvestä pois noin 5 cm ja keitä suolatussa vedessä kypsiksi (2–4 min riippuen paksuudesta, parsan kuuluu jäädä vähän napakaksi). Jäähdytä parsat nopeasti esimerkiksi jäävedessä...
Lue koko reseptiSillikaviaaria ja saaristolaisleipää
Neljälle hengelle
Valuta silli ja pilko pienemmiksi paloiksi. Pilko sipuli ja kananmuna pieneksi ja silppua tilli. Kuutioi kuorittu omena pieneksi ja valuta kapriksista neste. Sekoita yhteen majoneesi, smetana, sinappi ja piparjuuritahna...
Lue koko reseptiVaahdotettu peruna-fenkolikeitto ja Jalostajan Tomaattisilliä
Neljälle hengelle
Kuori ja pilko perunat. Pese fenkoli, poista kova kanta keskeltä ja pilko paloiksi. Laita perunat, fenkoli, sipuli, valkosipuli ja timjami kattilaan ja kuullota voissa noin 10 minuutin ajan, kunnes ainekset ovat vähän...
Lue koko resepti