Organisaatiokaavio – Oy Lunden Ab

OY LUNDEN AB

Oy Lunden Ab on vuonna 1959 perustettu perheyritys, jonka tytäryhtiöitä ovat Oy Lunden Ab Jalostaja sekä Oy L Supply Ab. Liitettyään vuonna 2002 Jalostaja-tuotteet valikoimiinsa Oy Lunden Ab on edelleen vahvistanut asemaansa suomalaisen elintarviketeollisuuden kentässä.

OY L SUPPLY AB

Oy L Supply Ab on alkoholilogistiikkaa ja elintarvikkeiden erikoistukkukauppaa harjoittava yritys, jonka juuret ja erityisosaaminen verovapaasta kaupasta ovat jo vuodelta 1959. Tytäryhtiömme toimipiste sijaitsee Turussa, joten pystymme tarjoamaan palveluja sekä kotimaassa että Itämeren keskeisissä satamakaupungeissa. Lunden Catering -tuotemerkillä valmistetaan ja markkinoidaan myös tytäryhtiömme tuoreita catering-keittiön tuotteita. Oy L Supply Ab:n toimittamia tuotteita nautitaan niin maalla, merellä kuin ilmassa. Täsmälliset toimitukset oikeaan paikkaan ja oikeassa lämpötilassa takaavat asiakkaillemme korkealaatuiset tuotteet ja palvelun.

OY LUNDEN FOODS AB

Oy Lunden Foods Ab on konsernin valmistavasta elintarviketoiminnasta vastaava yhtiö.

OY LUNDEN AB JALOSTAJA

Oy Lunden Ab Jalostaja valmistaa monipuolisia elintarvikkeita ja sen tunnettuja brändejä ovat Jalostaja, Auran ja Chef Lundén. Omien brändien lisäksi tuotannossa on sekä kaupan merkkejä että toimintaa merkittävien elintarvikeyritysten alihankkijana. Jalostajan vahvuutena on nopea reagointikyky markkinoiden muutoksiin ja asiakkaiden tarpeisiin. Keittiöllemme on myönnetty FSSC22000-laatusertifikaatti.

Katso tästä Oy Lunden Ab Jalostajan Oiva-raportti.

LUNDEN FOOD OÜ

Tallinnassa sijaitseva keittiömme valikoimiin kuuluu sekä kylmiä, että lämpimiä tuotteita. Päätuotteemme ovat erilaiset heti syötävät välipalatuotteet. Räätälöimme kaikki tuotteemme asiakkaidemme tarpeen mukaan. Kaikki välipalatuotteemme tehdään tilauksesta. Keittiöllemme on myönnetty FSSC22000-laatusertifikaatti. Lunden Food Oü kuuluu myös AAA-luottoluokkaan, ja henkilökunnan vaihtuvuus on hyvin vähäistä.

JALOSTAJA

1936

PUUTARHATUOTTEIDEN JALOSTAJA PERUSTETAAN

Vuonna 1936 perustetaan puutarhatuotteiden Jalostaja, jonka tarkoituksena on puutarhatuotteiden tehdasmainen jalostaminen ja kauppa. Toimitiloiksi vuokrataan Artukaisten jäähdyttämö Turusta ja tuotanto lähtee käyntiin välittömästi.

1940

JALOSTAJA LIITETÄÄN HUHTAMÄKI-KONSERNIIN

Jalostajan sodanajan tärkeimpiä artikkeleita ovat puolustuslaitoksen tarpeita palvelevat kuivatuotteet. Sota-aikana myös Jalostajan kiinteistö Artukaisissa laajenee huomattavasti. Sotien jälkeen joudutaan miettimään uusia elintarviketeollisuuden mahdollisuuksia, koska puutarhatuotteiden jalostaminen on kausiluontoista. Ennen 50-lukua Jalostajan tuotteisiin kuuluu mm. maissisiirappi, marmeladit ja mehut.

Jalostaja 1940-luku

1947-1948

TURUN SINAPPI SEKÄ VIHANNES- JA KALASÄILYKKEET (AHTI) LANSEERATAAN

Jalostajan historian ensimmäiset säilykkeet tulevat markkinoille vuonna 1947. Tuotteina ovat vihreät herneet ja kukkakaali. Vuonna 1948 tuotantoon tulevat myös kalasäilykkeet. Samoihin aikoihin Jalostaja aloittaa myös miedon ja väkevän sinapin tuottamisen ja brändinimeksi annetaan Turun Sinappi. Jalostaja onkin 1940-luvun lopussa monipuolinen säilyketehdas kala- ja vihannes-, hedelmä-ja sienisäilykkeineen sekä marmeladeineen, hilloineen ja sinappeineen.

Jalostaja 1940-luku

1950

SUURKULUTUSLINJA PERUSTETAAN

Vuosisadan puolessa välissä Jalostaja harjoittaa aktiivisesti sopimusviljelyä. 1950-luvulla Jalostaja kehittää itselleen suurkulutuslinjan, jonka tuotevalikoima laajenee jatkuvasti. 1970-luvun lopulla suurkulutuslinjan tuotteita ovat mm. pakasteet, einekset, keitot, kastikkeet, lihajalosteet, leipomoaineet, juomat jne. Asiakkaita ovat koulut, sairaalat, puolustuslaitos sekä henkilökuntaruokalat.

1950-1952

RUOKASÄILYKKEIDEN JA HERNEKEITON VALMISTUS ALOITETAAN

Jalostajan säilyketuotanto kokee huiman kasvun 1950-luvun alussa ja vuonna 1952 markkinoille tulevat edelleenkin hyvin tunnetut hernekeitto, lihapyörykät ja tilliliha.

Jalostaja 1950-luku

1954-1956

MARGARIININ, PIKAKEITTOJEN JA TÄYSLIHASÄILYKKEIDEN VALMISTUS ALOITETAAN

Vuonna 1955 tuotantoon tulivat erilaiset pikakeitot ja 1956 ensimmäiset täyslihasäilykkeet.

1955

JALOSTAJAN KALASTUS OY PERUSTETAAN

Vuonna 1955 Jalostaja ryhtyy sillin pyyntiin. Ostetaan oma kalastusalus, jolla harjoitetaan menestyksekkäästi sillin pyyntiä kesäisin Islannin vesillä.

1957

PAKASTETUOTANTO ALOITETAAN

1950-luvun lopulla ryhdytään harjoittamaan myös pakastetuotantoa, joka johtaa jälleen Jalostajan kiinteistön laajenemiseen Turussa.

Jalostaja 1950-luku

1961

KOTIKOKKI- JA PILTTI-BRANDIT LANSEERATAAN

Vuonna 1961 Jalostaja alkaa valmistaa Piltti-lastenruokia. Kysyntä ylittää useasti kapasiteetin, vaikka tehdas työskentelee kolmessa vuorossa ja näin tehdasta laajennetaan useaan otteeseen 1960-luvun aikana.

Jalostaja 1960-luku
Jalostaja 1960-luku

1965

SUOMEN SÄILYKE OY LIITETÄÄN JALOSTAJAAN

1967

SÄILYKETEHDAS MARKE LIITETÄÄN JALOSTAJAAN

Jalostaja 1960-luku
Jalostaja 1960-luku
Jalostaja 1960-luku

1968

KALASÄILYKEALALLA TOIMINUT OY NOSTER AB LIITETÄÄN JALOSTAJAAN

1975

MENSA LIITETÄÄN JALOSTAJAAN

Vuonna 1926 perustettiin Suomeen Oy Sotilassäilyke Ab, joka vuonna 1927 muutti nimensä säilyketehdas Mensa Oy:ksi. Mensa siirtyi Huhtamäki-yhtymän omistukseen vuonna 1960. Mensan tuotteisiin kuuluivat tuolloin mm. erilaiset makkarat, einestuotteet, säilykkeet sekä eläintenruuat. Jalostajan tulosvastuulliseksi yksiköksi Mensa liitettiin vuonna 1975. Nimeksi muuttui tällöin tuoretuotetehdas Mensa.

1984

ERILAISTEN EINESTEN VALMISTUS ALOITETAAN

1985

LEMMIKKIELÄINRUOKIEN TUOTANTO ALOITETAAN

1987

APETIT PAKASTE OY LIITETÄÄN JALOSTAJAAN

1989

APETIT PAKASTE OY MYYDÄÄN POIS

1991-1992

UNILEVER OSTAA JALOSTAJAN OSAKKEET HUHTAMÄELTÄ

Jalostaja 1990-luku

1997

UNILEVER MYY KIINTEISTÖT JA OSAN TUOTANNOSTA NESTLÉLLE

1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010

LUNDEN

1940

UUNO LUNDÉN ALOITTAA YRITYSTOIMINNAN

Lunden 1940-luku

1959

LUNDENIN LIHA PERUSTETAAN

Yksityisyrittäjä Uuno Lundén perustaa vuonna 1959 lihajalosteita tuottavan lihaliikkeen Turun keskustaan Lemminkäisenkadulle. Yritys toimii nimellä Lundenin Liha.

Lunden 1950-luku

1963

MAKKARATEHDAS PERUSTETAAN

Lunden 1960-luku

1973

UUNO LUNDÉN KUOLEE JA TOIMINTAA SIIRTYY PERHEELLE

Uunon kuoleman jälkeen vuonna 1973 yritys siirtyy Uunon vaimolle Helena Lundénille, heidän tyttärelleen sekä viidelle pojalleen. Veljekset Hannu ja Tapio Lundén jatkavat omilla osuuksillaan isänsä yrityksen toimintaa perustamalla Oy Lunden Ab:n. Yrityksen toimialaan kuuluvat laivanmuonitus ja Tortinmäessä sijaitseva turkistarha.

1982

KALEVANTIELLÄ ALOITETAAN KOTIMAISTEN LIHAVALMISTEIDEN VALMISTUS JA TUOTANTO

1983

SÄILYKETUOTANTO ALKAA

Lunden 1980-luku

1988

CATERING-KEITTIÖ -TOIMINTA ALKAA, SILJAN ESIVALMISTUSKEITTIÖ OSTETAAN

Aluksi Helsingissä toiminut esivalmistuskeittiö siirtyy myöhemmin Turkuun.

1993-1994

LAAJENTUNUT TOIMINTA KESKITETÄÄN KAHDEN KATON ALLE

Vuonna 1994 perustetaan Oy Lunden Food Ltd, joka muuttaa Kalevantieltä Lemminkäisenkadulle LSO:n vanhaan säilyketehtaaseen. Samana vuonna konttori sekä Catering muuttavat satamaan.

1998

OY LUNDEN AB OSTAA NESTLÉLTÄ JALOSTAJAN KIINTEISTÖN JA MERKITTÄVÄN OSAN SEN TUOTTEISTA

Ensimmäistä kertaa koko yritys on saman katon alla ja tästä alkaa Jalostajan ja Lundenin yhteinen historia. Kiinteistökauppojen yhteydessä myös aiemmin Nestlén alihankintana Unileverille valmistamien Turun Sinapin ja hernekeiton alihankintasopimukset siirtyvät Lundenille.

2002

OY LUNDEN AB OSTAA JALOSTAJA-BRÄNDIN UNILEVERILTÄ JA JALOSTAJA-TUOTEMERKKI SIIRTYY LUNDENILLE

2003

UNILEVER SIIRTÄÄ SINAPIN VALMISTUKSEN RUOTSIIN

Sinapin alihankintasopimus pysyy voimassa aina vuoteen 2002 saakka, jolloin Unilever ilmoittaa Lundenille aikeistaan siirtää sinapin valmistuksen Upsalaan, Ruotsiin. Lopulliseksi ajankohdaksi määräytyy lopulta toukokuu 2003. Lunden, kuten moni muukin suomalainen sinapinvalmistaja, yrittää kiivaasti ostaa Turun Sinapin oikeuden itselleen, mutta hinta on liian korkea.

Tilanteen kärjistyttyä Lunden päättää luoda oman sinappibrändinsä, sillä yrityksellä on edelleen sinappimestarien taattu tietotaito ja kokemus etunaan. Nimikilpailussa tulevan sinapin nimeksi valitaan Auran Sinappi, joka tuodaan markkinoille maaliskuussa 2003. Yksi Auran Sinapin julkinen salaisuus on se, että sinapin siemenet jauhetaan itse omilla myllyillä.

Alussa Unileverin ja Lundenin välillä käydään ankaraa keskustelua jopa oikeusteitse siitä, että Auran Sinappi olisi jäljitellyt Turun Sinappia niin ulkoisesti kuin maullisestikin. Lopputulos on kuitenkin Lundenin kannalta myönteinen. Unileverin oikeuksia ei ole loukattu ja puolueettomissa makutesteissä sinapeille löytyy selkeitä eroja.

PRO SINAPPI

Kun sana Turun Sinapin valmistuksen lopettamisesta Suomessa kiirii syksyllä 2002 Markku Haapion ja Visa Nurmen korviin, he päättävät yhteistoimin tehdä asialle jotain. Pro Sinappi -liike saa alkunsa. Sen tarkoituksena on saada Unilever puoltamaan päätöksensä ja jatkamaan Turun Sinapin valmistusta Turussa Lundenilla tai myymään brändin Lundenille.

Pro Sinappi -liikkeelle avataan omat nettisivut ja tärkeästä asiasta tiedotetaan STT:a. Jaossa on tarroja, rintamerkkejä ja lentolehtisiä. Lisäksi mainostilaa saadaan maan johtavista lehdistä. Liikkeelle lähtee tukijoita myös julkisuudenhenkilöistä, mm. Matti ja Teppo, Tamara Lund, Kaari Utrio, Loka Laitinen, Karita Mattila ja Saku Koivu. Nettisivuilla julkaistu nimilista kerää parissa viikossa yli 40 000 nimeä.

Toisin kuin julkisuudessa epäilään, ei Lunden ole millään tavoin itse mukana Pro Sinappi -liikkeessä. Vaikka Lunden toimiikin yhtenä liikkeen sponsoreista, liikkeen ytimen muodostaa Visa Nurmi ja Markku Haapio, joiden ansiosta Auran Sinapille saadaan heti alussa hyvä mediavastaanotto. Pro Sinappi -liike tuo uudelle Auran Sinapille positiivista näkyvyyttä, mikä omalta osaltaan helpottaa tuotteen lanseerausta.

2003

AURAN SINAPIN VALMISTUS ALKAA

Lunden 2000-luku

2004

TUORERUOKATEHDAS PERUSTETAAN JA HK-RUOKATALO -YHTEISTYÖ ALOITETAAN

2005

PATA-AINES -TUOTTEET LANSEERATAAN UUDELLEEN

2007

VIRON TEHDAS PERUSTETAAN

Lunden 2000-luku

2011

AURAN BRÄNDIN KÄYTTÖ LAAJENEE UUSIIN TUOTEKATEGORIOIHIN

Auran Majoneesit lanseerataan. Samana vuonna lanseerataan Jalostajan pussiin pakatut valmiskeitot

2012

AURAN KASTIKKEET LANSEERATAAN

2013

AURAN SILLIT SEKÄ JALOSTAJAN TETRAKEITOT LANSEERATAAN

2015

SUKUPOLVENVAIHDOS

Kolmanteen sukupolveen vaihdos marraskuussa 2015. Veljesten Tapio ja Hannu Lundénin lapset siirtyivät yhtiön johtoon ja omistajiksi. Nykyään 7 serkusta omistavat yhtiön.

2016

AURAN KETCHUP LANSEERATAAN

2017

CHEF LUNDÉN –TUOREBRÄNDIN LANSEERAUS

AURAN VEGAANISET MAJONEESIT LANSEERATAAN

LUNDEN FOOD –TEHTAAN TUOTANTOTILOJEN LAAJENTAMINEN

2018–2019

AURAN BURGER- JA PIZZAKASTIKKEET LANSEERATAAN

2019

JALOSTAJA SILLIT JA GEMINAKEITOT LANSEERATAAN

2020

JALOSTAJA PYÖRYKKÄKASTIKKEET LANSEERATAAN SÄILYKEPUSSISSA

OY LUNDEN AB TÄNÄÄN

Oy Lunden Ab:n tunnettuja brändejä ovat Jalostaja, Auran ja Chef Lundén. Yhtiömme valmistaa monipuolisesti sekä tuoreita, että teollisia elintarvikkeita. Omien brändien lisäksi tuotannossamme on monia kaupan merkkejä ja lisäksi toimimme merkittävien elintarvikeyritysten alihankkijana. Oy Lundén Ab työllistää noin 500 henkeä ja sen liikevaihto on noin 70 miljoonaa euroa. Yrityksen päätoimipaikka sijaitsee Turussa.